Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαιστού για την Προσχολική Αγωγή
Η αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, και εξειδικεύουν οι περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις, αποκαλύπτεται και στις υπηρεσίες φροντίδας των παιδιών. Ειδικότερα, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στον Δήμο Φαιστού, λόγω του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας τους, έχουν μείνει εκτός ΕΣΠΑ. Πολύ πιθανό είναι ο δημοτικός βρεφονηπιακός σταθμός στις Μοίρες να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα πιστοποιητικά πυρασφάλειας, αφού άλλωστε πληροί όλες τις προϋποθέσεις, ενώ αυτό δε φαίνεται εφικτό για τους παιδικούς σταθμούς του Ζαρού και του Τυμπακίου, για τους οποίους απαιτείται η υλοποίηση συγκεκριμένων μελετών, ώστε να προσαρμοστούν στις προϋποθέσεις αδειοδότησης.
Οι δημοτικές αρχές μέχρι σήμερα επικαλούμενες –όπως σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την κάλυψη των αναγκών των λαϊκών οικογενειών– πότε τη «γραφειοκρατία», πότε την «πολυπλοκότητα των διαδικασιών», πότε τη «συνεχή αλλαγή του θεσμικού πλαισίου», κλπ., χέρι-χέρι με το κεντρικό κράτος, του οποίου η χρηματοδότηση είναι ψίχουλα μπροστά στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, οδηγούν τα νέα ζευγάρια σε αδιέξοδο και σιγοντάρουν τη στήριξη της ιδιωτικής εμπορευματικής δραστηριότητας στον ευαίσθητο τομέα της προσχολικής αγωγής και φροντίδας βρεφών και νηπίων.
Η ευθύνη των δημοτικών αρχών είναι μεγάλη σε αυτό το πρόβλημα. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στον Δήμο Φαιστού που λειτουργούν με το μεράκι των εργαζόμενων και την έγνοιά τους για τις ανάγκες των παιδιών να αναπτύσσουν τις ικανότητές τους, να κοινωνικοποιούνται και να εμπλουτίζουν συνεχώς τις γνωστικές τους παραστάσεις και παρέχουν πραγματικά ποιοτική φροντίδα και αγωγή, έχουν μείνει στο έλεος της μοίρας τους. Η ευθύνη των δημοτικών αρχών είναι μεγάλη, αφού δεν παίρνουν μέτρα για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τους προαύλιους χώρους, «φρόντισαν» να κλείσει η ξεχωριστή δομή του βρεφικού σταθμού στις Μοίρες, ο βρεφονηπιακός σταθμός της Γαλιάς να έχει γίνει «γεφύρι της Άρτας», αποδέχονται οι δημόσιες δημοτικές δομές να συρρικνώνονται αντί να διευρύνονται, το προσωπικό τους να παραμένει μόνιμα ανεπαρκές και στη διαρκή ομηρία συμβάσεων. Ούτε τον ΟΕΥ του Δήμου έχουν τροποποιήσει χρόνια τώρα –παρά τα σχετικά αιτήματα– ώστε να περιλαμβάνει τους εργαζόμενους των παιδικών σταθμών! Αλλά και η νέα δημοτική αρχή, για άλλη μια φορά, αποδέχεται την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα της ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών ως ευθύνη της ίδιας της οικογένειας, χωρίς να είναι πρόθυμη να δώσει ουσιαστική λύση στο θέμα, επιβάλλοντας προσωρινά τροφεία και για τους γονείς που έχουν το πολυπόθητο κουπόνι μέχρι να ενταχθεί ο βρεφονηπιακός σταθμός των Μοιρών στο ΕΣΠΑ, αντί να είναι στόχος η κατάργηση όλων των τροφείων.
Αλλά και το ζήτημα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής βρίσκει τον Δήμο ξανά απροετοίμαστο και ανεπαρκή απέναντι στις ανάγκες, αφού δε μεριμνά για την ανέγερση νέων νηπιαγωγείων. Τη νέα χρονιά, νήπια θα στοιβαχτούν σε αίθουσες «κοντέινερ», στην αυλή δημοτικού σχολείου, σε αίθουσες «προκάτ» που προμηθεύτηκε ο Δήμος με χρήματα από τη ΣΑΤΑ για τις συντηρήσεις των σχολείων (…), αφού υπουργείο και κυβέρνηση δε δίνουν ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.
Αυτή είναι η αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική της υποχρηματοδότησης και των ηθελημένων «παραλείψεων» της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που πιστά ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και εξειδικεύουν τοπικά οι δημοτικές αρχές. Έτσι, η «ευχάριστη μέρα» για την οποία έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τους δικαιούχους voucher του ΕΣΠΑ για τη δωρεάν φιλοξενία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑμεΑ τη σχολική χρονιά 2019-2020, δε μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι και φέτος πανελλαδικά είτε χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, είτε οι οικογένειές τους θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πληρωμή τροφείων. Επιπλέον, εκτός από τις περιπτώσεις που οι αιτήσεις για τα παιδιά «κόβονται» λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών ορίων που θέτει εξαρχής το πρόγραμμα (27.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα για μέχρι 2 παιδιά, 30.000 ευρώ για 3 παιδιά), υπάρχουν και τα παιδιά οι γονείς των οποίων γνωρίζοντας ότι η αίτησή τους θα απορριφθεί δεν έκαναν καθόλου αίτηση, ενώ από το εν λόγω πρόγραμμα του ΕΣΠΑ αποκλείονται εξαρχής όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Καλούμε τις νέες και νέους γονείς, τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν αυτή την κατάσταση, την κοροϊδία της κυβέρνησης-δημοτικών αρχών. Να οργανώσουν την πάλη τους για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε δωρεάν δομές για το παιδί και με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ανατροφής και διαπαιδαγώγησής του. Να διεκδικήσουν την ένταξη όλων των παιδιών στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, παράλληλα με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού. Απαιτούμε:
- να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις,
- να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση των γονέων, ώστε τα παιδιά να φοιτούν αποκλειστικά δωρεάν στις δομές,
- να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να μη γίνει καμία απόλυση, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με 6ωρο, 5ημερο, 30ωρο,
- μόνιμο εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό, με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που να υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων,
- κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού,
- να πάρει ο Δήμος όλα τα μέτρα για κατασκευή νέων νηπιαγωγείων.
Θα συνεχίσουμε φέρνοντας το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο γιατί η προσχολική αγωγή είναι ανάγκη των νέων ζευγαριών αλλά κυρίως είναι δικαίωμα των παιδιών. Οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι γυναίκες των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών, δεν παίζουν παιχνίδια με τη φροντίδα των παιδιών τους! Γιατί τα δικά τους παιδιά βρίσκονται σε αυτούς τους παιδικούς σταθμούς.